PDA

Επιστροφή στο Forum : fail-safe (dsl) bb-links



Jef
09-09-07, 21:05
μεταφέρω το post εδω γιατι στο ap-owners...


Με αφορμή την πτώση ενος κόμβου στην τούμπα εδω και μερικες μέρες (που 2-3 κόμβοι δεν έχουν wireless), λέω να κάνουμε το εξής:

να κάνουμε οι ap-owners κάποια (vpn) bb-links μέσω των dsl μας που να περνάνε μόνο http (για winbox, dude κλπ) και όχι για downloads.
ετσι σε περιπτωση που πέσει κάποιος κόμβος, να μπορείς να "δεις" απο την άλλη μερια τι παίζει.
για την ακρίβεια καλό θα ήταν να έχει ο κάθε ap-owner vpn με 2 κόμβους.

τι λετε?

chrisfkr
09-09-07, 22:46
μεταφέρω το post εδω γιατι στο ap-owners...


Με αφορμή την πτώση ενος κόμβου στην τούμπα εδω και μερικες μέρες (που 2-3 κόμβοι δεν έχουν wireless), λέω να κάνουμε το εξής:

να κάνουμε οι ap-owners κάποια (vpn) bb-links μέσω των dsl μας που να περνάνε μόνο http (για winbox, dude κλπ) και όχι για downloads.
ετσι σε περιπτωση που πέσει κάποιος κόμβος, να μπορείς να "δεις" απο την άλλη μερια τι παίζει.
για την ακρίβεια καλό θα ήταν να έχει ο κάθε ap-owner vpn με 2 κόμβους.

τι λετε?


sth mana soy to eipes????

Jef
10-09-07, 13:43
sth mana soy to eipes????

Τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται,
τα δυσκόλως εννοούμενα,... αγνοούνται. :D

παρα ταύτα, πες τι δεν καταλαβες, για να σου εξηγήσω.

chrisfkr
11-09-07, 12:07
Τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται,
τα δυσκόλως εννοούμενα,... αγνοούνται. :D

παρα ταύτα, πες τι δεν καταλαβες, για να σου εξηγήσω.
tipota jef plaka kanv:p

Jef
11-09-07, 17:39
μα κανεις δεν ενδιαφέρεται ?????
που ειναι οι ap-owners ? OEO

τοσο δύσκολο ειναι να γινουν 5-10 backup bb-links ?
ή μηπως απλα οι περισσότεροι έχουν βαρεθει και δεν διαβαζουν το φόρουμ ?

Vegas
11-09-07, 19:25
Αντε να ανοιξω ενα Gina me Vegas
O Vegas εχει 1 Mb και η Gina 2 Mb
Πως θα το κανω ???

panisxiros
11-09-07, 19:26
..ke pios 8a ta kani..den ine oli gnostes tou spor...!ke to alo..tora na xrisimopiite i grami gia kati tetio o alos lei de. . .. !!ine pou ine i grames stin elada oti nane..ama tis fortosis kiolas..!!!

pados poli kali i idea sou..toulaxiston mono to site na perasi..!

pit_hal
12-09-07, 00:55
Εγώ είμαι μέσα με μια 4096/512.. για ότι χρειαστεί contact me..

SkySurfer
12-09-07, 14:51
Jef ανέπτυξε λίγο το σκεπτικό. Πως ακριβώς θα δουλεύουν τα bb-links αυτά; Θα υπάρχει ρύθμιση να περνάνε κίνηση μόνο αν πέσουν τα ασύρματα bb;

Jef
13-09-07, 13:55
το σκεπτικό μου ειναι να γινουν κάποια bb-links μέσω των dsl μας,
αλλά να έχουν cost στο ospf πάνω από 500. Ετσι δεν θα δουλεύει ποτε σαν κανονικό λινκ εφόσον υπάρχει εστω και ενα wireless link ανοιχτο προς την ip που θες.
Δηλαδή θα είναι backup bb-links.

Αν πέσει ενας-δυο κόμβοι και απομονοθεί κάποιος κόμβος (ή μερικοί κόμβοι), τότε τα routes θα περάσουν από τις dsl. Οταν διορθωθεί το λινκ, τα routes θα ξαναπάνε απο wireless μερια.

Αλλά για να μην μπουκόσουμε τις dsl μας, γιατι μπορεί να έχουμε πολύ download αλλά στο upload είμαστε..., θα επιτρέπουμε από αυτά τα bb-links (DSL VPN) μονο http, και κάποια services που δεν τρώνε bandwidth αλλά έχουν μεγάλη σημασία.
Παράδειγμα το dude, το winbox, voip κλπ που ειναι εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις το δίκτυο.

Εγω ειμαι in, εγω 24mbps/512.
τα vpn θα γίνονται στα ΑΡ.
Τωρα αν γίνεται (softwarικά για θέματα routing) να μπει και σε client, δεν το ξέρω, νομίζω πως δεν γίνεται.

mazout
13-09-07, 14:52
αυτο που λες ειναι ευκολο να γινει απο τον παρακατω οδηγο που τον βρηκα στο awmn.

Eγω το εχω κανει. Βεβαια εχω 2 προβληματα.

Οτι ο vpn server παιζει και απο wireless και απο το internet. Αν βαλει καποιος τα username και pass για να μπει απο wireless τοτε εχει προσβαση και στο internet μου που αυτο δεν το θελω.

Οποτε πρεπει να περιοριστει η προσβαση μονο μεσω internet και οχι μεσω ασυρματου.

και 2ον οτι ανοιγει μονο σελιδες και οχι εφαρμογες. Αυτο τωρα εχει να κανει με port-forward. αν ξερει καποιος ας βοηθησει.

δοκιμαστικα τον αφηνω ανοικτο για σημερα μπορει και για λιγο αυριο. Καντε εναν vpn client sta windows και βαλτε ιp mazout21.dyndns.org username : twmn kai pass : twmn

Δεν ξερω αν δουλευει για πολους χρηστες ταυτοχρονα. Κοψτε την συνδεση με το ασυρματο συνδεθητε με το vpn μεσω Internet και δοκιμαστε 10αρες ιρ. Δεν εχω dns server οποτε δεν κανει resolve σε ονοματα.

Redlance
13-09-07, 16:20
@Mazout
Δουλεύει μια χαρά. Το δοκίμασα. :)